Kuchnia

deser w szkle

Moccha mus

Składniki:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
75 ml wody
tabliczka gorzkiej czekolady
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki bitej śmietany
szczypta soli
maliny i listki melisy do dekoracji

Przygotowanie:
Rozpuść kawę w wodzie.
Rozpuść czekoladę w ciepłej kąpieli wodnej (można też w mikrofalówce).Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru pudru. Dodaj lekko ostudzoną masę czekoladową i kawę. Dokładnie wymieszaj.
Śmietanę ubij na sztywny krem. Białka ubij na sztywną pianę, dodając do niej szczyptę soli i łyżkę cukru pudru. Stopniowo wmieszaj do masy jajeczno-czekoladowej ubitą śmietanę (mniej więcej 3 łyżki), następnie pianę z białek. Przelej do pucharków i wstaw na co najmniej 2 godziny do lodówki. Wierzch udekoruj malinami i listkami melisy.
Czas wykonania: 20 min
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation