Kuchnia

deser w szkle

Kogel-mogel z truskawkami -
Składniki na 3 porcje:

5 żółtek
3 pełne łyżki cukru pudru
100 g śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny w proszku
250 g świeżych truskawek
kakao do posypania
kolorowe kuleczki cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Truskawki umyć pod bieżącą wodą, odsączyć, odszypułkować i zblenderować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, po czym dodać do musu z truskawek i dokładnie wymieszać. Masę
z truskawek przelać równomiernie do pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie żółtka wraz z cukrem ubić na gładką masę za pomocą miksera. Dodać śmietanę kremówkę, po czym mieszać jeszcze przez chwilę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, następnie dodać do ubitej masy i dokładnie wymieszać. Warstwę kogla-mogla nałożyć na truskawki w pucharku i wstawić ponownie do lodówki na 2 godziny.
Kakao przełożyć na sitko i poprószyć nim kogel-mogel, udekorować kolorowymi cukrowymi kuleczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation