Kuchnia

Słodkości

sernik kajmakowy,

Składniki:
Spód:
50 g orzeszków ziemnych solonych,
50 g orzeszków ziemnych prażonych*,
80 g herbatników,
35 g masła,
1 łyżka cukru,

Masa sernikowa:
50 g masła,
100 g cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
240 g orzechowej masy krówkowej,
3 jajka,
650 g sera trzykrotnie mielonego,
1 łyżka mąki pszennej,


Polewa:
160 g orzechowej masy krówkowej,
100 g kakaowej masy krówkowej (można pominąć),
3 łyżki mleka,
+ uprażone migdały.

* lub: 100 g orzeszków jednego rodzaju (solone/prażone);


Wykonanie:
Spód: Masło utrzeć z cukrem. Wałkiem wstępnie rozdrobnić orzechy i herbatniki. Do blendera dodać utarte masło i rozdrobnione orzechy oraz herbatniki. Zblendować. Mieszankę wsypać do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozprowadzić. Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do 190°C (10 min.)


Masa: Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać masę krówkową, następnie zmiksować. Wbić jajka, dodawać po łyżce sera i mąki. Dokładnie zmiksować.
Masę przełożyć na podpieczony spód. Piec 50 min. w temp. 180°C. W przypadku, gdy wierzch sernika zbyt szybko i za mocno się zarumieni, wierzch sernika należy przykryć folią aluminiową. Sernik ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Polewa: W rondelku podgrzać kajmak orzechowy z 2 łyżkami mleka. Dokładnie wymieszać, następie przelać na sernik. Kajmak kakaowy podgrzać z 1 łyżką mleka. Za pomocą łyżki zrobić wzorki na serniku z kakaowego kajmaku. Posypać uprażonymi w piekarniku migdałami (8-10 min./190°C)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation