Kuchnia

Słodkości

Kremówka

Potrzebujemy:
2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (ok. 650g)
500 ml mleka
150 g cukru
250 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru waniliowego
6 żółtek
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
cukier puder

Sposób przygotowania:
1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wyłożyć formę papierem do pieczenia. Rozwinąć jeden arkusz ciasta, ułożyć na blasze i ponakłuwać jego powierzchnie widelcem. Wstawić do piekarnika na 25 minut a następnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Tak samo postąpić z drugim arkuszem ciasta. Jeśli jest to możliwe można oba arkusze upiec równocześnie pod warunkiem posiadania dwóch tak samo dużych form lub blach.
2. Podczas stygnięcia ciasta przygotować masę kremową. Zagotować ¾ mleka z cukrem a następnie dodać śmietankę, cukier waniliowy i zamieszać. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
3. W oddzielnym naczyniu wymieszać przy pomocy miksera pozostałe mleko z żółtkami i obiema mąkami. Gdy powstanie jednolita masa przelać do gorącej masy mleczno-śmietankowej. Ponownie zagrzać i gotować na małym ogniu cały czas mieszając przez ok. 3 minuty aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
4. Utrzeć masło na puszysty krem a następnie cały czas miksując, dodawać stopniowo ostudzoną masę mleczno-śmietankową. Wylać powstały krem na jeden z upieczonych wcześniej arkuszy ciasta francuskiego i wyrównać jego powierzchnię. Zakryć drugim arkuszem i lekko docisnąć.
5. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Gotową kremówkę oprószyć cukrem pudrem i podawać pokrojoną na mniejsze porcje i udekorowaną świeżymi płatkami kwiatów.

fot. Stockfood/Free
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation