Kuchnia

Niebo w gębie

Dżem dyniowo-pomarańczowy
(5 słoiczków, ok. 270 ml każdy)

Składniki:
• 600 g miąższu dyni
• 6 pomarańczy
• 20 g imbiru
• 1 laska cynamonu
• 2-3 goździki
• 330 g cukru
• 1 paczka cukru żelującego, 3:1

Przygotowanie:
Pokrój miąższ dyni w kawałki i wrzuć do dużego garnka. Przekrój pomarańcze na pół i wyciśnij około 400 ml soku. Obierz i zetrzyj imbir. Dodaj cynamon, goździki i sok pomarańczowy do garnka z dynią. Podgrzej i zagotuj. Gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu, aż kawałki dyni zaczną się rozpadać. Dodaj cukier żelujący, wymieszaj i gotuj jeszcze 3 minuty ciągle mieszając. Przełóż dżem do słoiczków.

Magazyn Westwing
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation