Kuchnia

Niebo w gębie

KRUCHE CIASTECZKA SERDUSZKA

Składniki na ok. 24 duże ciasteczka:
450 g mąki,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
200 g cukru,
225 g miękkiego masła,
1 jajko,
łyżeczka ekstraktu waniliowego
oraz czerwony barwnik spożywczy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem i solą, odkładamy. Masło ubijamy z cukrem przez 2-4 minuty, dodajemy jajko (w temp. pokojowej) oraz ekstrakt i miksujemy do połączenia składników. Na końcu wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Do 1/3 ciasta dodajemy barwnik i zagniatamy, aż kolor będzie jednolity. Pozostałe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok, ale nie do lodówki – chcemy by ciasto było miękkie.
Czerwone ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 1,5 cm i niewielką foremką wycinamy serduszka. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie możecie je włożyć do lodówki na 10-15 minut i po tym czasie zacząć wycinanie.
Ciasteczka układamy ściśle jedno przy drugim, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Dobrze schłodzone serduszka nie zmienią kształtu w czasie dalszych czynności .
Z białego ciasta formujemy wałeczki, którymi obkładamy czerwone serduszka. Delikatnie rolujemy ciasto by wałeczki się połączyły, całość ponownie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 15 minut.
Ostrym nożem tniemy ciasteczkową roladę na plasterki grubości ok. 7mm. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i chłodzimy w lodówce 1-2 h, lub jeśli Wam się spieszy to na czas nagrzania się piekarnika. Pamiętajcie im dłużej się schłodzą tym lepiej zachowają kształt w trakcie pieczenia!
Pieczemy 10-12 minut w temperaturze 175⁰C. Kruche ciasteczka serduszka przechowujemy do 10 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Smacznego!!!

http://candycompany.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation