Inne

kulinarnie-ciasta,b-piecz.serniki,desery,galaretki

Orange curd

Składniki:
4 jajka w temp. pokojowej
2 żółtka
170g cukru
2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
185 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
125g masła


Cukier, jajka, żółtka, sok z cytryny i pomarańczy oraz skórkę dokładnie roztrzepać. Podgrzewać w rondelku na małym ogniu mieszając cały czas rózgą. Uważać by nie ścięły się jajka (Jeśli się zdarzy że krem zetnie się podczas gotowania można się ratować zmiksowaniem go blenderem już po przetarciu przez sitko). Praktycznie od razu można dodać masło. Podgrzewać do momentu aż cały krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przetrzeć dokładnie przez sitko. Przelać do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation