Inne

kulinarnie-ciasta,b-piecz.serniki,desery,galaretki

Deser z kaszy manny

Składniki:

kasza manna
mleko
cukier wanilinowy
śmietanka 30%
do sosu: maliny (świeże, a poza sezonem mrożone) + cukier puder


Przygotowanie:

Mleko zagotować. Nie przerywając gotowania wsypywać kaszę, mieszając - najlepiej rózgą. Kaszy nie sypać bardzo dużo. Mieszanina nie może być na początku wyraźnie gęsta. Kasza w miarę stygnięcia spęcznieje i sama zgęstnieje.
Wsypać cukier wanilinowy, jeszcze chwilę pomieszać i wyłączyć. W czasie stygnięcia od czasu do czasu mieszać.
Gdy kasza już przestygnie dodać ubitą śmietankę i wymieszać. Przelać do wypłukanych zimną wodą salaterek lub tak, jak zrobiłam to tym razem, wlać do jednej formy (np. miski lub formy z kominkiem - moja była silikonowa). Wstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach wyjąć z foremek i polać sosem malinowym (maliny zmiksowane z cukrem pudrem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation