Inne

kulinarnie-ciasta,b-piecz.serniki,desery,galaretki

http://notatniknatalii.blogspot.com/2015/09/zupa-krem-z-burakow-i-malin.html

Przepis na 8 porcji:

1 kg buraków
0,25 kg malin (mogą być mrożone)
0,5 l wody
0,5 l bulionu warzywnego
3 łyżki octu jabłkowego
cukier
sól
pieprz
jogurt naturalny


Buraki obierz i pokrój w niedużą kostkę. Kształtem się nie przejmuj, ponieważ buraki i tak trzeba zblendować. Pokrojone przełóż do garnka i zalej wodą. Dopraw solą, 1 łyżką octu jabłkowego. Gotuj pod przykryciem, aż buraki zmiękną. Gdyby woda się wygotowała to ją dolej.

Miękkie buraki zblenduj. Rozdrobnione bardzo drobno buraki połącz z bulionem. Dodawaj płynu tak długo, aż zupa nie będzie już przypominać konsystencją buraczków do obiadu :) Ilość dodanego bulionu może zależeć od soczystości buraków - im więcej soku oddadzą, tym mniej musisz bulionu dolać. Dopraw zupę solą, pieprzem, cukrem i octem. Dodaj maliny i staraj się ich za bardzo nie rozgnieść.

Podawaj z jogurtem naturalnym.


Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation