Kuchnia

ciasta i desery

CIASTO HERBATNIKOWE.

Ciasto:

150 g masła,
100g cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki kakao,
1 jajo, roztrzepane,
200g pokruszonych herbatników (dałam 170g),
100g wiórków kokosowych,
50g posiekanych orzechów włoskich (dałam mniej),
20g rodzynek

Masa:

3 łyżki żelatyny,
70g masła,
2 łyżki mleka,
1/2 torebki budyniu waniliowego,
200g cukru pudru,
sok z 1/2 cytryny,
2 serki homogenizowane naturalne (po 180g)

Dekoracja:

ulubiona polewa czekoladowa do dekoracji lub rozpuszczona z odrobiną mleka czekolada (3-4 kostki)

W garnku rozpuścić 150g masła, cukier, cukier waniliowy, kakao, roztrzepane jajo i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Wsypać pokruszone herbatniki, wiórki, orzechy, rodzynki, wymieszać i jeszcze ciepłym ciastem wyłożyć dno tortownicy. o średnicy 22 cm. Odstawić do ostygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, ostudzić. W rondelku rozpuścić 70g masła, dodać mleko, budyń, cukier puder i sok z cytryny, zagotować i dokładnie pomieszać do połączenia składników. Masę lekko przestudzić, połączyć z serkami oraz żelatyną i
wyłożyć na ciasto w tortownicy. Schłodzić w lodówce, aż masa stężeje. Udekorować polewą. 
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation