Kuchnia

Przepisy kulinarne

Pasztecik z nutą chałwy
Składniki

100 g chałwy królewskiej E.Wedel o smaku waniliowym
2 małe cukinie (bez pestek)
pół jabłka
łyżka szałwii
1 cm imbiru
pół łyżeczki cynamonu
1 małe jajko
30 g sera feta
około pół szklanki mąki
70 ml śmietanki 30%
70 ml tłustego mleka
pół łyżeczki mielonego kardamonu
Cukinie i jabłko ścieramy na tarce, dodajemy posiekaną szałwię, starty imbir, jajko, fetę i dosypujemy mąkę i mieszamy. Brytfankę (keksówka) 10cm x 10cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy w 180 stopniach "do suchego patyczka", około godziny.
Krok 2:

Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko, gotujemy na małym ogniu i wsypujemy drobno pokruszoną chałwę i kardamon. Gotować na małym ogniu aż zgęstnieje. Przygotowujemy tosty. Podajemy z wytrawną konfiturą najlepiej żurawinową. Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation