Kuchnia

Przepisy kulinarne

Fasolada grecka zupa fasolowa


fasola - 2 szklanki (ulubiony gatunek/rozmiar)
cebula - 1 szt
marchew - 2 szt
seler naciowy - 2 szt
bulion - 2 szklanki
passata pomidorowa - 1 litr
sól, pieprz - do smaku
oregano suszone - 1 łyżeczka
oliwa - 3 łyżki
papryka wędzona - opcjonalnie
liść laurowy, ziele angielskie - po 3 szt
melasa/cukier - do smaku

Przygotowanie:

Fasolę namocz przez całą noc w zimnej wodzie. Odlej.

W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej drobno pokrojoną cebulę, dodaj liść laurowy i ziele angielskie.

Seler i obraną marchewkę pokrój w kostkę. Dodaj do garnka razem z fasolą i oregano. Wymieszaj, smaż minutę.

Wlej bulion (lub wodę) i gotuj, aż fasola będzie miękka (czas zależy od wielkości użytej fasoli).

Dodaj passatę pomidorową. Zagotuj, dopraw do smaku. Podawaj na ciepło, skropioną oliwą, z grzanką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation