Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kuchnia

Najlepszy pasztet świąteczny!

Składniki (na 1 dużą keksówke):

0,5 kg łopatki wieprzowej lub szynki
0,5 kg wątróbki drobiowej
350 g surowego boczku
kawałek słoniny
2-3 łyżki smalcu (ja nie miałam więc dałam masło)
2 duże cebule
12 ziarenek jałowca
5 suszonych grzybków
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3 jajka
sól
6 ziarenek pieprzu
1 kajzerka
1 lampka słodkiego, białego wina
1-2 kieliszki koniaku
kawałek selera
1 marchewka
W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojone na kawałki mięso. Do tego dodajemy pokrojoną w większe kawałki cebulę, marchewkę, seler, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz, suszone grzybki. Po 30 minutach duszenia wyjmujemy wątróbkę, a resztę dusimy do miękkości co jakiś czas podlewając odrobiną wody, aby całość się nie przypaliła. Kajzerkę zalewamy winem.
Wystudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa razem z przyprawami, kajzerką i warzywami. Dodajemy sól, gałkę muszkatołową, koniak do smaku. Na koniec dodajemy żółtka i ubite na pianę białka. Keksówke wykładamy plastrami słoniny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 1-1,5 h (piekłam w niższej temperaturze niż jest w przepisie, ponieważ pasztet piekł się razem ze schabem).
Pasztet przed podaniem najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation