Kuchnia

kuchnia

Lasagne ze szpinakiem

Składniki:
2 opakowania świeżego szpinaku
6-8 płatów lasagne
3-4 łyżki oliwy
1 cebula (drobno posiekana)
2 ząbki czosnku
ok. 250 g sera gorgonzola
świeżo zmielony pieprz
sól morska

sos beszamelowy:
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
ok. 600 ml mleka
2 liście laurowe
100 g świeżo startego parmezanu (lub mozzarella)
kilka kropel soku z cytryny

1. W dużym garnku osolonej wody gotujemy płaty lasagne.
2. Oliwę rozgrzewamy na patelni i podsmażamy posiekaną cebulę wraz z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy zblanszowany szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 7-8 minut. Na koniec dodajemy kawałki sera gorgonzola.
3. Aby przygotować sos beszamelowy: w dużym rondlu rozpuszczamy masło dodając mąkę. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i stale mieszając stopniowo dodajemy mleko oraz liście laurowe. Mieszanina masła z mąką wchłania sporo mleka, a zatem sami musimy ocenić ile jeszcze potrzeba. Sos powinien nabrać gładkiej konsystencji. Ostudzamy. Dodajemy starty parmezan i doprawiamy szczyptą soli oraz kilkoma kroplami soku z cytryny lub octu winnego.
4. Na natłuszczonym spodzie żaroodpornego naczynia, układamy ugotowane płaty lasagne. Pokrywamy szpinakiem. Przykrywamy sosem beszamelowym, posypujemy startym serem i nakładamy kolejne płaty. Czynność tę powtarzamy. Ostatnią warstwę powinny stanowić płaty lazanii. Dodatkowo możemy posypać startym serem. Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 15 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation