Kuchnia

Przepisy

Wegański parmezan

Składniki (na jeden średni słoik):

- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 5 łyżek, około 1/4 szklanki płatków drożdżowych
- niepełna łyżeczka soli
- odrobina pieprzu

Mieszankę orzechów zmiel w malakserze bądź blenderze z ostrzami typu „S”, nie muszą być dokładnie zmielone na gładki pył. Dodaj do nich płatki drożdżowe oraz sól i porządnie wymieszaj. Dodaj odrobinę pieprzu do smaku. Tak przygotowany parmezan możesz przechowywać przez długi czas w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Używaj go do swoich ulubionych potraw, takich jak makarony, zapiekanki, sałatki, gulasze i leczo. Smacznego!

Eryk Wałkowicz – stuprocentowy roślinożerca i wielbiciel kuchni wegańskiej. Zwariowany student dietetyki i autor bloga erVegan, na którym rozwija swoje kulinarno-dietetyczne pasje pokazując, że dieta roślinna jest smakowita i pełna niespodzianek, nawet z punktu widzenia faceta!

http://www.hellozdrowie.pl/zdrowe-jedzenie/weganski-parmezan
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation