Kuchnia

Ryby

Tatar z wędzonego łososia

Składniki:
300 g wędzonego łososia
około 1 łyżeczki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka chrzanu ( bez majonezu, jak ktoś lubi można dać więcej )
1 łyżeczka sosu sojowego
duża szczypta świeżo mielonego pieprzu
1 średni ogórek konserwowy
około 2 łyżki posiekanego koperku
1/2 szklanki posiekanych grzybów marynowanych
1/2 czerwonej cebuli
opcjonalnie sok z cytryny

Łososia, ogórka i cebulę siekamy bardzo drobno i przekładamy do miski. Dodajemy 1/2 szklanki posiekanych marynowanych grzybków ( u mnie maślaki i opieńki w zalewie octowej domowej roboty ). Następnie dodajemy oliwę z oliwek, sos sojowy, chrzan i koperek. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem, do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Moje ogórki konserwowe również są domowej roboty i w smaku są lekko słodkawe, z tego powodu tatar dokwasiłam odrobiną soku z cytryny. Nie musimy tego robić, jeżeli grzyby i ogórek są w silnie octowej zalewie. Spróbujcie całości i dopasujcie smaki wg własnego gustu ;-).

Taki tatar możemy podawać jako przystawkę ze świeżym pieczywem lub przygotować małe kanapeczki, przybrane małą gałązką koperku.

http://icookandlook.pl/tatar-z-wedzonego-lososia/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation