Kuchnia

..ŁASUCHOWO..

Przepis na Mazurek z mlekiem skondensowanym i prażonymi migdałami

Forma o wymiarach około 28 cm x 23 cm (mierzona po dnie)

Kruche ciasto

• 250g mąki krupczatki
• 125g masła
• 90g cukru pudru
• 1 żółtko
• 1 – 1,5 łyżki śmietany 30% (użyłam Łaciatej)
• szczypta soli

Masa kajmakowa:

• 200g słodzonego mleka skondensowanego z puszki
• 1 łyżka płynnego miodu
• 2 łyżki masła
oraz:
• garść uprażonych wcześniej płatków migdałowych


Kruche ciasto:
•W misce posiekałam nożem masło z przesianą mąką, dodałam cukier. Następnie połączyłam ze śmietaną, żółtkiem i szczyptą soli. Szybko zagniotłam i ulepiłam kulę, zawinęłam w folię spożywczą i chłodziłam w lodówce przez 30 – 60 minut.
•Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni. Odłożyłam odrobinę ciasta na rant, resztę rozwałkowałam na placek, o wymiarach zbliżonych do dna formy (forma o wymiarach około 28 cm x 23 cm, mierzona po dnie). Placek przełożyłam do posmarowanej masłem formy i przyciąć ciasto nożem do wymiarów dna.
•Z resztek ciasta i odłożonej wcześniej małej jego części ułożyłam wałeczki na brzegach formy tworząc ozdobny rant. Piekłam 30 minut

Masa kajmakowa:
•Do rondelka z grubym dnem wlałam mleko skondensowane, dodałam miód i masło. Gotowałam przez około 8 – 10 minut na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając drewnianą łyżką aż masa zgęstnieje i zjaśnieje.
•Na wystudzone kruche ciasto nakładałam masę kajmakową i udekorowałam prażonymi płatkami migdałowymi.

http://ladolcecaramella.pl/przepis-na-mazurek-z-mlekiem-skondensowanym-i-prazonymi-migdalami/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation