Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

sernik

Składniki podaję za Autorką:
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Tortownica o średnicy 21 cm. Wysmaruj foremkę masłem i wyłóż papierem lub oprósz bułką tartą.

4 jajka ( 2 jajka)
125 g masła lub margaryny (65 g masła)
200 g cukru (100 g )
2 łyżki cukru waniliowego (1 łyżka)
1 kg twarogu homogenizowanego ( 350 g twarogu delikatnego President + 150 g twaróg "Mój Ulubiony")
1 paczka budyniu waniliowego (1/2 paczki )
1 proszek do pieczenia (1/2 paczki)
8-10 łyżek kaszy manny (5 łyżek)
200 g rodzynek (100 g rodzynek)
4 łyżki płatków migdałowych (2 łyżki)
1/2 kg brzoskwiń ( 4-5 połówek brzoskwiń z puszki pokroiłam w grube paseczki )
skórka z jednej pomarańczy starta na drobnej tarce
2-3 łyżeczki dżemu morelowego lub brzoskwiniowego

Do naczynia wbij jaja, włóż masło i wsyp cukier. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, najlepiej końcówką robota służącą do ubijania piany. Do masy dodaj twaróg, budyń, proszek, razem z kaszą i ponownie wymieszaj. Dodaj rodzynki, migdały i łyżką delikatnie wymieszaj. Na koniec wrzuć skórkę z pomarańczy.
Wlej ciasto do formy i piecz 50 minut w 175 stopniach Celsjusza. Na gorącym cieście poukładaj pokrojone brzoskwinie i piecz jeszcze 10-15 minut. Sernik może lekko opaść, ale nie przejmuj się tym. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw go najlepiej na całą noc. Gdy sernik całkowicie ostygnie posmaruj pędzelkiem owoce podgrzanym dżemem (w małym garnuszku mieszaj dżem na bardzo małym ogniu, aż nabierze temperatury i konsystencja będzie rzadsza).

Posmarowane owoce będą ładnie błyszczeć.

* w nawiasach mniejsze proporcje)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation