Kuchnia

Żarełko

Ślicznotka, przepis-klik w zdjęcie
Składniki na kruche spody:

400 g mąki tortowej
200 g margaryny lub masła
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
120 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych

Składniki na bezę:

6 białek
200 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo: 250 g obranych i posiekanych orzechów włoskich

Dwie blaszki o wymiarach ok. 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki na ciasto połączyć, szybko zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części, które rozwałkować i wyłożyć na blaszkach.Oba placki wysmarować powidłami.
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać powoli i stopniowo cukier. Na koniec dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Piana będzie gotowa gdy będzie gęsta i lśniąca.
Gotową pianę wyłożyć na wysmarowanych powidłami plackach. Obsypać orzechami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, ok 40 minut.
Blaszki ustawić jedna pod drugą. Jeśli nie mamy dwóch takich samych blaszek, placki można piec jeden po drugim, jednak wtedy lepiej pianę na drugi placek ubić tuż przed wstawieniem do piekarnika.Gotowe blaty ostudzić.

Składniki na krem:

2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
3 płaskie łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła - 200 g (w temperaturze pokojowej)

W 1 szklance mleka rozmieszać mąki, cukier i żółtka. Resztę mleka zagotować, dodać zimne mleko z dodatkami. Gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i przybierze konsystencję budyniu. Wierzch masy przykryć folią spożywczą by nie zrobił się kożuch i wystudzić
Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ostudzoną masę, cały czas ucierając, aż powstanie puszysty krem.
Kruche blaty z bezą przełożyć przygotowanym kremem. Schłodzić kilka godzin w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation