Kuchnia

Żarełko

Sernik kokosowy na migdałowym spodzie
Spód
Składniki:

szklanka mąki pszennej
50g zmielonych migdałów
2 łyżki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100g zimnego masła
jedno jajko

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać migdały, cukier, sól i masło. Posiekać nożem lub w robocie kuchennym, aż masło będzie w małych kawałkach. Wbić jajko i szybko wyrobić ciasto. Owinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Gęsto nakłuć widelcem i piec ok. 20 minut w 180ºC, aż lekko się zarumieni
Kokosowa masa serowa
Składniki:

1,3kg mielonego twarogu, może być kubełkowy
1,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka kokosowego
2/3 szklanki jogurtu naturalnego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki wiórek kokosowych
sok z polowy cytryny
5 jaj

Twaróg zmiksować z cukrem, jogurtem, mleczkiem kokosowym i sokiem z cytryny.
Do wstępnie połączonych składników dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym ok. 30 sekund. Wraz z ostatnim jajem dodać wiórki kokosowe oraz mąkę.
Masę wylać na podpieczony spód.
Piec 1,5h w 175ºC, aż wierzch sernika lekko się zarumieni. Upieczony sernik pozostawić w piekarniku do wystudzenia, a następnie schłodzić go w lodówce najlepiej przez całą noc.
Dodatkowo:

szklanka wiórek kokosowych
jogurt grecki - ma służyć jako klej dla wiórek
kilka pralinek Rafaello lub domowych trufli kokosowych do ozdoby

Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy, za pomocą noża pokryć go cienką warstwą jogurtu i obsypać wiórkami kokosowymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation