Kuchnia

Naleśniki,krokiety,pierogi,makarony

Przecieraki - kluski z tartych ziemniaków
-
Pomyslowi.net

kładniki:
70 dag ziemniaków – waga po obraniu
około 30 dag mąki pszennej
jajko
sól
olej
gotowy sos pieczeniowy z cebulką przygotowany według instrukcji na opakowaniu

Wykonanie:
Ziemniaki obrałam, umyłam i starłam na tarce o najmniejszych oczkach. Nie odsączałam ich, ani nie odciskałam. Dodałam jajko i mąkę, dokładnie wymieszałam. Masa powinna być dość gęsta, żeby kluski nie rozpadały się podczas gotowania.
W dużym rondlu zagotowałam wodę, posoliłam ją i wlałam do niej trochę oleju. Zamaczałam we wrzątku łyżkę, odcinałam nią z masy kluski i kładłam je na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłynęły na powierzchnię, gotowałam jeszcze około 5 minut. Łyżką cedzakową wyjęłam bezpośrednio na talerze.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation