Kuchnia

PRZEKĄSKI

Maślane placuszki z jagodami || mysweetworld

Składniki na około 25 placuszków:

2 łyżki masła

2 szklanki maślanki

szczypta soli (1/4 łyżeczki)

1 łyżka cukru z wanilią lub 1 opakowanie cukru wanilinowego

4 łyżki cukru

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

1 i 1/2 szklanki mąki

1 i 1/2 szklanki jagód

Do podania :

jogurt, cukier puder, świeże jagody.



Masło roztopić. W misce umieścić maślankę, dodać roztopione masło, sól, cukier i cukier wanilinowy- wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem. Wbić jajka i mieszać energicznie, aż całość będzie jednolita. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą, następne dodać do mieszanki- zmiksować na jednolite, gładkie cisto.

Na koniec dodać jagody i wymieszać całość łyżką.

Smażyć bez tłuszczu na patelni o nieprzywierającej powłoce (na średniej mocy palnika około 2,5 minuty z jednej strony i około 2 minuty z drugiej strony).

Podawać na ciepło z jogurtem (kwaśną śmietaną) i jagodami, oprószone cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation