Kuchnia

przepisy

Waniliowe bułeczki drożdżowe z czereśniami i borówkami

około 11 bułeczek)

Ciasto:
600g mąki
8g suchych drożdży
1/3 łyżeczki soli
250ml mleka (letniego)
1 laska wanilii
1 jajko
60ml oleju (ja użyłam słonecznikowego)
130g cukru

Nadzienie:
400g owoców (użyłam czereśni i borówek)
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki mleka
1 jajko
cukier puder

Wymieszać mąkę, drożdże i sól. Mleko lekko podgrzać z przeciętą laską wanilii, aż będzie letnie. Dolać do mieszanki mącznej. Dodać cukier, jajko, olej i wymieszać. Zagnieść ciasto. Nasmarować olejem, włożyć do natłuszczonej miski i przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.

Czereśnie umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki. Zasypać czereśnie i borówki 3 łyżkami cukru i 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

Ciasto przebić (uderzyć w nie gwałtownie pieścią, raz albo dwa razy). Podzielić na części. Z każdej uformować placek, na środku którego kłaść po łyżce owoców. Zlepić brzegi i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejonymi brzegami do dołu. Odstawić jeszcze na 15 minut do napuszenia.

Roztrzepać jajko z 3 łyżkami mleka. Powstałą mieszanką posmarować każdą bułeczkę. Piec w 180 stopniach przez 15-20 minut w zależności od wielkosci bułeczek. Kiedy wystygną, posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation