Kuchnia

Desery

Tort czekoladowy z truskawkami


Składniki:

3 jajka
125 g masła lub margaryny
150 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
150 g mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana
300 ml zimnej kremówki
1,5 łyżki cukru pudru
Polewa
125 g margaryny
1/4 szkl cukru pudru
1,5 łyżki wody
1,5 łyżki kakao
truskawki
dżem truskawkowy z szampanem
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z żółtkami dodać cukier, cukier waniliowy i chwilę ucierać. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiać przez sitko dodać do masy i ponownie utrzeć do połączenia się składników. Masę wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec w 170 st około 30 minut do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i przekroić na dwa placki. Posmarować bitą śmietaną, ułożyć pokrojone truskawki, przykryć drugim plackiem. Na wierzchu posmarować dżemem truskawkowym z szampanem, wylać tężejącą polewę. Tort przed podaniem schłodzić z 3-4 godziny w lodówce i przed podaniem udekorować truskawkami.
Zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i chwilkę zmiksować. Miałam bardzo sztywną śmietanę więc nie dodałam żadnych usztywniaczy.
Margarynę podgrzać ale nie gotować. Dodać cukier puder, kakao i wodę. Energicznie wymieszać, odłożyć to przestudzenia i lekkiego stężenia co jakiś czas mieszając.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation