Kuchnia

Przepisy

Pavlova

Potrzebne składniki:

6 białek

300 g drobnego cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobii

1 łyżeczka octu winnego

500 ml śmietany 30%

owoce

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywną masę powoli dosypując porcjami cukier. Masa musi być błyszcząca i gęsta, więc ubijanie może nam zająć trochę czasu. Na końcu dodajemy mąkę i ocet i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Na papierze do pieczenia rysujemy koło o średnicy około 20-22 cm i wykładamy ubitą pianę z białek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na 5 min. Po 5 min zmniejszamy temperaturę do około 130 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Wszystko po to, żeby nasza beza była chrupką na zewnątrz i lekko ciągnąca w środku. Po ostygnięciu dekorujemy tort bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation