Kuchnia

Kuchnia - nalewki

FIT WRAPY z Newellą, grillowaną cukinią, szpinakiem, mango i orzechowym dipem

składniki na 6 sztuk:

naleśniki pełnoziarniste:

2 szklanki chudego mleka

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)

3-4 łyżki mąki pszennej (typ 550)

szczypta soli

łyżeczka suszonego tymianku (lub bazylii)

farsz:

jedno mango pokrojone z słupki

3 garście listków szpinaku baby

opakowanie Newelli wędzonej pokrojonej w plastry

jedna nieduża cukinia

2 łyżki oliwy

szczypta soli

szczyta świeżo zmielonego pieprzu

opcjonalnie: cienko pokrojona papryczka chilli

dip:

2 łyżki masła orzechowego (bez cukru i soli)

łyżka sosu sojowego

łyżka oliwy

łyzka soku z cytryny

ćwierć szklanki wody

szczypta pieprzu cayenne

1 mały ząbek czosnku (można pominąć)



wykonanie:

1. Wszystkie składniki dipu umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki sos. Wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, aby smaki się przegryzły.

2. Cukinię kroimy na półplasterki o grubości około 5 mm. Każdy z nich smarujemy cienko oliwą, delikatnie solimy i odstawiamy na kilka minut.

3. Dokładnie mieszamy składniki ciasta naleśnikowego. Wylewamy porcjami (po około 100ml) na patelnię o średnicy 28-30 cm i nieprzywierającej powierzchni. Smażymy na średnim ogniu, z obydwu stron, aż nabiorą złotawego koloru.

4. Cukinię układamy na rogrzanej patelni. smażymy około 2 minut i obracamy na drugą stronę. Gdy lekko się zarumienią zdejmujemy i układamy na papierze kuchennym, który wchłonie ewentualny nadmiar tłuszczu i płynu.

5. Każdy z placków smarujemy cienko dipem, a nastepnie układamy na nim trochę szpinaku, kilka plastrów newelli, chilli, cukinii oraz paseczków mango. Całość zawijamy i pałaszujemy na zdrowie! :)
składniki na 6 sztuk:

naleśniki pełnoziarniste:

2 szklanki chudego mleka

1 jajko

1 szklanka mąki pszennej razowej (typ 2000)

3-4 łyżki mąki pszennej (typ 550)

szczypta soli

łyżeczka suszonego tymianku (lub bazylii)

farsz:

jedno mango pokrojone z słupki

3 garście listków szpinaku baby

opakowanie Newelli wędzonej pokrojonej w plastry

jedna nieduża cukinia

2 łyżki oliwy

szczypta soli

szczyta świeżo zmielonego pieprzu

opcjonalnie: cienko pokrojona papryczka chilli

dip:

2 łyżki masła orzechowego (bez cukru i soli)

łyżka sosu sojowego

łyżka oliwy

łyzka soku z cytryny

ćwierć szklanki wody

szczypta pieprzu cayenne

1 mały ząbek czosnku (można pominąć)



wykonanie:

1. Wszystkie składniki dipu umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki sos. Wstawiamy do lodówki na minimum 20 minut, aby smaki się przegryzły.

2. Cukinię kroimy na półplasterki o grubości około 5 mm. Każdy z nich smarujemy cienko oliwą, delikatnie solimy i odstawiamy na kilka minut.

3. Dokładnie mieszamy składniki ciasta naleśnikowego. Wylewamy porcjami (po około 100ml) na patelnię o średnicy 28-30 cm i nieprzywierającej powierzchni. Smażymy na średnim ogniu, z obydwu stron, aż nabiorą złotawego koloru.

4. Cukinię układamy na rogrzanej patelni. smażymy około 2 minut i obracamy na drugą stronę. Gdy lekko się zarumienią zdejmujemy i układamy na papierze kuchennym, który wchłonie ewentualny nadmiar tłuszczu i płynu.

5. Każdy z placków smarujemy cienko dipem, a nastepnie układamy na nim trochę szpinaku, kilka plastrów newelli, chilli, cukinii oraz paseczków mango. Całość zawijamy i pałaszujemy na zdrowie! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation