Kuchnia

Makarony

Bernika - mój kulinarny pamiętnik: Smażony makaron z warzywami


Smażony makaron z warzywami

200 g makaron chiński typu noodle albo pełnoziarnisty makaron spaghetti
1/2 opakowania mrożonki chińskiej warzywnej
ok 10 szt pieczarek
3 łyżki sosu sojowo-grzybowego (albo ciemnego sosu sojowego)
2-3 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pasty chilli np sambal oelek
1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
szklanka bulionu warzywnego (dodatkowo)
pieprz czarny świeżo mielony
duży ząbek czosnku
2-3 cebulki dymki
kapusta pekińska
2 łyżki oleju z orzeszków do smażenia w woku (lub rzepakowego)




Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu al dente i odcedzić. Czosnek i cebulki drobno posiekać, kapustę pekińska poszatkować. Pieczarki pokroić na plasterki.
W woku rozgrzać oleju i wrzucić cebule i czosnek. Dodać mrożonkę warzyw, smażyć mieszając az sie rozmrozi a woda odparuje.
Dodać kapustę, pieczarki, olej sezamowy, sos sojowy. Smażyć mieszając około 2 minuty, dodać makaron, wymieszać, dodać sol, pieprz, pastę chilli i przyprawę 5 smaków. Smażyć razem 2 minuty. Jeśli makaron byłby za suchy podlać bulionem i jeszcze chwile podsmażyć wszystko razem. Na koniec doprawić olejem sezamowym. Posypać poszatkowaną natką.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation