Kuchnia

Makarony

Makaron z kurkami i kurczakiem

Składniki:
200 g makaronu (np wstążki)
300 g oczyszczonej piersi i z kurczaka
200 g kurek
100 g chudego boczku
1 cebula
kubek słodkiej śmietany
pół szklanki białego wytrawnego wina
natka pietruszki
sól
pieprz
oliwa
przyprawa do kurczaka

Makaron z kurkami i kurczakiem - sposób przygotowania:

Zacznijmy od przygotowania kurczaka. Oczyszczoną pierś pokrój w cienkie paseczki, dopraw przyprawą do kurczaka. Smaż mięso na rozgrzanej oliwie do momentu zarumienienia. Kiedy będzie gotowe przełóż je do osobnej miski.

Na tej samej patelni ponownie rozgrzej olej i przysmaż posiekaną cebulę z boczkiem pokrojonym w kostkę. Dodaj dokładnie umyte, kilkakrotnie opłukane i podzielone na mniejsze części kurki. Zalej je winem. Smaż całość ok 15 minut, stale mieszając. Dodaj kurczaka, wlej śmietanę. Pogotuj całość przez kilka minut. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Makaron (dowolny, my polecamy wstążki) ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie.

Na talerze układaj makaron i sos kurkami i kurczakiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation