Design

Design

Ciasta przekładane - Moje ciacho

*u mnie szklanka to 250 ml


Składniki na biszkopt:

5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka maku
1 szklanka mąki
2 łyżeczki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki gorącej wody

Składniki na masę:

1 kg serka waniliowego
200 g masła
2/3 szklanki cukru pudru (lub wedle własnego smaku)
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny

Ponadto:

1 słoik dżemu jagodowego
100 g płatków migdałów (uprażyć)

Wykonanie:

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.

W osobnej miseczce rozmieszać żółtka z olejem i wodą.

Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do prawie ubitych białek wsypujemy porcjami cukier, ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka, miksujemy, dodajemy mąkę z proszkiem mieszamy już ręcznie, a na koniec mak. Całość przelać do blaszki 24 x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 minut.

Jak ostygnie, przeciąć na pół.

Masa serowa: Masło utrzeć na biały puch, dodać cukier puder małymi porcjami, utrzeć. Następnie dodawać ser, ucierać na gładką masę.

Mleko zagotować, wlać do szklanki z żelatyną, dobrze wymieszać, aż się rozpuści, jak lekko przestygnie dodać parę łyżek masy, zamieszać. Żelatynę wlać do miski z masą i szybko zmiksować, żeby nie było grudek.

Dżem dobrze roztrzepać, np. za pomocą widelca, będzie dobrze się rozprowadzał.

Na jedną część biszkoptu wykładamy połowę dżemu, rozprowadzamy łyżką po całości. Nakładamy masę (zostawiając jeszcze parę łyżek na wierzch ciasta). Przykładamy biszkoptem, który również smarujemy dżemem, kładąc dżemem na masę serową. Na wierzch ciasta smarujemy masą, tak by ładnie pokryła, posypujemy uprażonymi migdałami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation