Kuchnia

mieso

Najlepszy kurczak z rożna | Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

Marynata

ok. 1 l mleka
ok. 1 l wody
3 łyżki soli

Mięso

1 kurczak zagrodowy o wadze ok. 2 kg
2 łyżki oleju
1 łyżka papryki ostrej w proszku
1 łyżka soli
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu

Wykonanie

Kurczak musi być dobrej jakości, najlepszy jest zagrodowy. Dzień przed planowanym obiadem myjemy dokładnie mięso, odcinamy szyjkę i nadmiarowy tłuszcz. Do dużego naczynia wlewamy wodę i mleko w proporcjach pół na pół tak, aby włożone do niego mięso było całe zanurzone w marynacie. Dodajemy sól, mieszamy aby się rozpuściła i wkładamy kurczaka do naczynia. Przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 12 godzin.

Po tym czasie wyjmujemy mięso z lodówki i pozostawiamy je w temperaturze pokojowej na ok. godzinę. Następnie wyjmujemy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym. Olej mieszamy z przyprawami (można dodać również inne, podstawą jest sól i pieprz) i nacieramy nim kurczaka, pozostawiamy na pół godziny.

Mięso nabijamy na rożen i związujemy sznurkiem tak, aby stabilnie się kręcił w piekarniku. Wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200ºC i pieczemy ok. 45 minut w termoobiegu. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170ºC i pieczemy jeszcze pół godziny. Kontrolujemy stopień zarumienienia się i w razie potrzeby skracamy lub wydłużamy czas pieczenia. Pod koniec dobrze jest zatrzymać rożen, rozciąć sznurki i piec jeszcze 5 minut bez kręcenia się. Po tym czasie pozostawiamy mięso w uchylonym piekarniku na 15 minut, aby odpoczęło. Wyjmujemy i kroimy na porcje. Jeśli nie mamy rożna, mięso pieczemy na blaszce i postępujemy dokładnie tak samo z temperaturą i czasem pieczenia, w trakcie obracamy mięso kilkakrotnie, aby było zarumienione z każdej strony. Kurczaka podajemy z podpieczonymi ziemniakami (które można przygotować w tym samych czasie). Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation