Kuchnia

Ciasta inaczej

Domowe ciasta i obiady: Ciasto Rubinowe

Składniki na biszkopt:
6 jaj
szklanka cukru
250 g mąki pszennej
6 łyżek wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wodę. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni. Studzimy i kroimy na dwa równe blaty.
Składniki na masę :
1 galaretka truskawkowa- rozrabiamy w 250 ml gorącej wody i po stężeniu kroimy w kostkę
2 galaretki truskawkowe rozrobione w ½ l gorącej wody- odstawiamy do „półstężenia”
500 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 „Śnieżka” w proszku
4 serki waniliowe ( po 125 g każdy)
3 czubate łyżeczki żelatyny rozrobione w 1/4 szklanki gorącej wody
Galaretki truskawkowe odstawiamy do „półstężenia”. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i „Śnieżką” na sztywno.
Serki przekładamy do miski i mieszamy z połową tężejącej galaretki truskawkowej.
Masę serkową delikatnie łączymy z kremówką, mieszając drewnianą łyżką.
Ciepłą żelatynę miksujemy z połową galaretki truskawkowej Stopniowo wlewamy do masy i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji( masa początkowo będzie rzadka, ale szybko zacznie tężeć).
Wsypujemy kostki pokrojonej galaretki
i mieszamy dokładnie.
Dodatkowo:
słoik dżemu malinowego
kokos:
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
Wiórki prażymy z masłem i cukrem, na małym ogniu, stale mieszając( do zezłocenia).
WYKONANIE:
blat biszkoptowy
Masa
blat biszkoptowy
dżem
prażone wiórki
Ciasto schładzamy ok 3 godziny.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation