Kuchnia

bułki i chleby

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
20g świeżych drożdży,
jajko,
3/4 szklanki letniej wody,
łyżeczka soli,
1 i 1/2 łyżeczki cukru,
40g masła,
białko,
mak do posypania.
Wykonanie

Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić, by drożdże całkowicie się rozpuściły.
Mąkę przesiać, dodać sól, zaczyn z drożdży, stopione przestudzone masło oraz jajko. Zagnieść gładkie ciasto i wyrabiać przez 5 minut. Odstawić ciasto na 10 minut po czym wyrabiać jeszcze kolejne 5 minut. Uformować kulę, ułożyć w natłuszczonej misce. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto ponownie zagnieść, odrywać małe porcje ciasta i formować malutkie bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować lekko rozkłóconym białkiem, posypać makiem i bardzo ostrym nożem naciąć kajzerki. Odstawić na kolejne 45 minut.
Piec około 15-17 minut w temp. 225st. Ostudzić na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation