Kuchnia

bułki i chleby

Składniki:
150 ml ciepłej wody
1 łyżka oleju roślinnego
12 g świeżych drożdży (lub 6 g suszonych)
460 g mąki pszennej
4 łyżki domowego cukru waniliowego
2 żółtka + 1 jajko do posmarowania
1/2 łyżeczki soli

Kruszonka:
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1/2 łyżki masła

Drożdże rozpuść w ciepłej (nie gorącej!) wodzie. Wlej do michy miksera, dodaj olej, żółtka i cukier. Wszystko połącz ze sobą Następnie wsyp przesianą mąkę i dodaj sól. Wymieszaj najpierw wszystko dokładnie drewnianą łyżką, a później wyrabiaj mikserem z podłączonym hakiem do ciasta drożdżowego przez 5 minut. Ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną uprzednio mąką i wyrabiaj ręcznie przez kolejne kilka minut, aż stanie się elastyczne. Na koniec włóż z powrotem do miski, posmarowanej olejem. Ciasto odstaw na całą noc do lodówki do wyrośnięcia.

Rano wyjmij je i podziel na 4 równe porcje. Uformuj z nich wałeczki o długości około 25 cm i zapleć z nich warkocz według tego filmiku. Gotową chałkę umieść na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Później przełóż na blachę i posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Z podanych wyżej składników przygotuj kruszonkę i posyp nią chałkę. Na koniec wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz 20-25 minut. Wyjmij, gdy będzie miała piękny złoty kolor i odstaw do wystudzenia.

źródło: http://www.food2.pl/2015/03/chaka-z-kruszonka.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation