Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką | Kwestia Smaku SKŁADNIKI

2 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g roztopionego masła (lub oleju)
1 szklanka jogurtu naturalnego
ORAZ
ok. 300 - 350 g truskawek
cukier puder
KRUSZONKA
100 g mąki
70 g masła
4 łyżki cukru
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE

Przygotować kruszonkę: do miski wsypać mąkę, dodać drobno posiekane masło oraz cukier i rozcierać palcami składniki aż powstanie drobna kruszonka. Następnie zwilżoną dłonią połączyć składniki formując gładką kulę z ciasta, włożyć ją do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę (około 7 minut). Dodać jogurt, roztopione masło oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
Wyłożyć do tortownicy, na wierzch ułożyć pokrojone truskawki. Posypać kruszonką - rozdrobnionym w dłoniach ciastem z zamrażalnika.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 - 50 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch się zrumieni. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation