Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

PotrawyRegionalne: CIASTECZKA SEROWE Z RABARBAREM

Składniki na ciasto:
na 15 talaretek o szerokości 15cm.

125g sera śmietankowego
125g masła
1 cukier wanilinowy
2 łyżki cukru
150g mąki pszennej
1 żółtko do posmarowania ciasta

Składniki na nadzienie:

300-400g rabarbaru
3-4 łyżki konfitury z truskawek/malin

Rabarbar umyłam i odkroiłam twardsze części.
Pokroiłam go na 1-2 cm kawałki.
Dodałam do niego konfiturę z truskawek.Wymieszałam ją z rabarbarem.
Odstawiłam i zabrałam się za ciasto.
Przesiałam mąkę przez sitko.
Dodałam cukier wanilinowy.
Cukier.
Następnie miękkie o temperaturze pokojowej, pokrojone masło.
Na koniec miękki śmietankowy ser.
Ciasto ugniotłam w kulę,zawinęłam w folię i wstawiłam na pół godziny do lodówki.
Podzieliłam ciasto na dwie części.
Rozwałkowałam, podsypując mąką na grubość około 1/2 cm.
Wykraiwywałam koła o średnicy 12-15 cm.
Posmarowałam żółtkiem.
Układałam na blasze a brzegi zawinęłam do środka.
W każde ciasteczko nakładałam nadzienie.
Włożyłam ciasteczka do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Piekłam około 25-30 minut.
Posypałam płatkami migdałowymi lub cukrem pudrem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation