Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

kulinarne

Pain perdu - tosty francuskie


Składniki na 2 porcje

Czas przygotowania: 15 min
4 kromki czerstwej chałki

1/2 szklanki mleka

3 jaja

sok i starta skórka z 1 pomarańczy

1 łyżka cukru

szczypta cynamonu

3 łyżki masła

cukier puder do podania

Przygotowanie:

1. Pomarańczę dobrze szorujemy, ścieramy skórkę, sok wyciskamy do szklanki

2. Jaja należy rozbełtać z mlekiem, cukrem, sokiem z pomarańczy, dodać startą skórkę i cynamon

3. Na patelni rozgrzewamy masło, kromki czerstwej chałki namaczamy dobrze ze wszystkich stron w mieszance mleka i jajek, jeśli chałka jest bardziej sucha można dłużej moczyć

4. Układamy kromki na rozgrzane masło i na średnim ogniu rumienimy z obydwu stron na złoty kolor, jeśli została nam jeszcze mieszanka jajeczna możemy nałożyć ją łyżką na piekące się już tosty

5. Podajemy na ciepło, z cząstkami pomarańczy, poruszamy cukrem pudrem lub polane miodem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation