Design

Design

Bajeczna tarta z kremem kokosowym i jeżynami


Składniki na spód:
-180 g mąki pszennej
- 80 g masła (zimnego z lodówki)
- 2 większe żółtka
- 3 łyżeczki cukru pudru
- szczypta soli

Wsypujemy do miski mąkę. Siekamy do niej masło. Wgniatamy do mąki, rozcierając, żeby nie pozostawić dużych kawałków masła. dodajemy cukier puder, sól, żółtka i zagniatamy szybko. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i wykładamy nim wytłuszczoną i obsypaną mąką formę do tarty (moja o średnicy 21 cm). Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem.
Pieczemy spód w 180 stopniach przez około 25 minut. powinien być rumiany. Studzimy. Teraz możemy zabrać się za robienie kremu.

Potrzebne składniki:

- dwie puszki mleka kokosowego (mocno schłodzone)
- 500 g serka mascarpone
- 8-10 łyżeczek cukru pudru
- pół szklanki wiórków kokosowych
- jeżyny do dekoracji tarty (dwa kubki)

Wyjmujemy puszkę, robimy dziurkę na górze, odwracamy i pozwalamy odpłynąć "wodzie". Zostanie nam gęsta "śmietanka", którą po otwarciu puszki przekładamy do wysokiego naczynia. To samo robimy z drugą puszką mleka. Śmietankę ubijamy 3,4 minuty na wysokich obrotach. Co jakiś czas dosypujemy po łyżeczce cukru pudru. Następnie dodajemy serek mascarpone, oraz wiórki i ubijamy do połączenia składników. Krem odstawiamy do lodówki.
Wystudzoną tartę pokrywamy grubą warstwą kremu. Na wierzchu układamy jeżyny. Tartę można udekorować polewą z mlecznej czekolady.

(Pół tabliczki mlecznej czekolady rozpuszczamy w 5 łyżkach stołowych mleka. Podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia często mieszając. Polewa powinna być dosyć rzadka. Po lekkim przestudzeniu nabieramy ją plastikową strzykawką i dekorujemy ciasto.)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation