Kuchnia

torty idesery

Charlotte o smaku "kawa mrożona" (bez pieczenia)


Składniki:
500 ml mleka
Opakowanie budyniu śmietankowego
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
75 g cukru
26 biszkoptów "języczków"
100 g maki4 płaty białej żelatyny
500 g śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
25 g mlecznej czekolady
Kakao
Olej
Przygotowanie:
125 ml mleka, budyń, kawę i cukier dobrze wymieszać. 375 ml mleka zagotować, zdjąć z płyty, wmieszać rozpuszczony budyń i ponownie ustawić na płycie. Gotować przez minutę, cały czas mieszając. Budyń przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godziny, aby zupełnie ostygł.
11 biszkoptów przeciąć na pół. 15 biszkoptów pokruszyć i zmieszać z roztopionym masłem. Paterę posmarować olejem, ustawić na niej obręcz tortownicy (19 cm), w środku umieścić pokruszone biszkopty z masłem i docisnąć tak, aby powstał spód ciasta. Zostawić odstęp między tortownicą a ciastem i przy obręczy ustawić poprzekrawane biszkopty.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, 400 g śmietany ubić z cukrem waniliowym, żelatynę docisnąć, roztopić, wymieszać najpierw z łyżką, a następnie z resztą śmietany. Zimny budyń wymieszać za pomocą robota kuchennego, wmieszać bitą śmietanę. Krem nałożyć do formy, wyrównać i wstawić do lodówki na 4 godziny. Z czekolady ściąć wiórki. 100 g śmietany ubić. Dekorować wiórkami czekoladowymi, śmietaną i kakao.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation