Kuchnia

pasty

przy robieniu domowego sera ważne jest aby nie mieszać twarogu od razu i często, tylko wylewać wodę, ponieważ mieszając łączymy ser z wodą i powstaje serek topiony, a na niego jest inny przepis na blogu.
ser domowy niestety różni się od kupnego, ponieważ nie zawiera prawie nic tłuszczu (a to tłuszcz się w serze topi), nie posiada specyficznego smaku, ponieważ nie odstawiamy go by dojrzewał.
można dodać kurkumy pod koniec mieszania i nie mieszać dokładnie - powstanie marmurkowy ser
2 kostki twarogu chudego lub chudy i półtłusty (4%)
niecałe pół łyżeczki sody
2 kostki cebulowe knorr lub łyżeczka/półtora przyprawy do grzanek z kamis/kminek, kurkuma, do pizzy, itp. (co lubimy)
twaróg zasypać sodą, wymieszać.
rozgrzać patelnię i dodać twaróg.
zamieszać.
trzymać na małym ogniu.
twaróg zacznie puszczać wodę, którą należy wylewać łyżką.
po odparowaniu całej wody dodać przyprawy, ugniatać twaróg aż połączy się w gładką jednolitą masę lub gdy zacznie się przyklejać do teflonu.
przełożyć do pojemnika.
sposób inny - w kąpieli wodnej:
zagotować wodę w garnku.
wrzucić twaróg do szklanej miski (takiej która nam nie pęknie w kąpieli wodnej), dodać sodę.
umieścić miskę z twarogiem w garnku tak by miska była zanurzona w wodzie.
twaróg zacznie oddzielać się od wody (serwatki), którą należy wylewać, aż pozostanie sam twaróg bez wody.
gdy zacznie się topić, czyli ciągnąć, wtedy mieszać go rozgniatając pałką drewnianą.
dodać przyprawy, gdy będzie trochę już roztopiony.
jak ser się całkiem rozpuści i zrobi się z niego taki gęsty klej lub gęsty budyń, to przełożyć ser do pojemnika.
pojemnik wyłożyć wcześniej woreczkiem foliowym lub folią spożywczą i jak ser chwilę ostygnie to odwrócić go do góry nogami i ostudzić go od spodu.
wystudzony owinąć szczelnie , zamknąć pokrywę od pudełka i do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation