Kuchnia

Przepisy

Zupa pietruszkowa

Zupa krem pietruszkowa

600 g korzenia pietruszki
1 łyżka oleju rzepakowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego

½ łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego tymianku
garść natki pietruszki
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

1. W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. 2. Wrzuć do niego posiekaną cebulę, czosnek oraz tymianek i rozmaryn. Duś pod przykryciem ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. 3. Kiedy cebula będzie miękka, wlej bulion, wrzuć pokrojoną w kostkę pietruszkę i doprowadź do wrzenia. 4. Gotuj na średnim ogniu, aż pietruszka będzie miękka (20–30 minut). Dopraw solą i pieprzem. 5. Zdejmij z ognia i zmiksuj w blenderze. Na koniec dorzuć drobno posiekaną natkę pietruszki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation