Kuchnia

przetwory

Składniki:
(na słoiki 0,9 litra - około 12 słoików)

Fasolka szparagowa (przetwory) - przepis:
około 6 kg fasolki
po 1 łyżeczce cukru i soli na słoik
woda do zalewy
Fasolkę wypłukać, odciąć końce, zalać zimną wodą i zagotować. Od momentu wrzenia gotować przez 5 minut.
Ostudzić, ciasno ułożyć w słoikach. Do każdego słoika dodawać po 1 łyżeczce cukru i soli, zalać zimną wodą i zakręcić.
Wstawić słoiki do dużego garnka, zalać wodą do 2/3 wysokości słoika. Gotować 1 godzinę od momentu zawrzenia. Po tym czasie słoiki od razu wyciągnąć, odstawić na 24 godziny. Następnego dnia (po upływie 24h), czynności powtórzyć (drugie gotowanie można skrócić do 40 minut). Po ponownym zagotowaniu słoiki z fasolką wyciągnąć, przestudzić, przechowywać w ciemnym miejscu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation