Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję
Musisz być zalogowany, by wykonać tę akcję

Kuchnia

ciasteczka,babeczki

Swojskie jedzonko: Ptysie z masą karpatkową,truskawkami i brzoskwiniami-pychotka!!

Składniki
(na około 15 szt.)

1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
100 g masła pokrojonego w kostkę
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
4 jajka
dodatkowo:
masa karpatkowa błyskawiczna
400ml mleka


Sposób przygotowania
Przesiewamy mąkę. Mleko zagotowujemy z wodą, masłem, solą i cukrem. Kiedy zawrze, natychmiast zdejmujemy je z ognia i wsypujemy całą mąkę. Bardzo energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Garnek stawiamy z powrotem na ogniu i przez 3-4 minuty energicznie mieszamy jego zawartość, tak żeby część wody wyparowała. Masa będzie przypominała gęste purée ziemniaczane.

Następnie całość przekładamy do miski i ucieramy drewnianą łyżką lub miksujemy na małych obrotach około minuty. Gdy trochę ostygnie, dodajemy (po jednym) jajka. Każde kolejne jajko dodajemy dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z resztą składników, a masa stanie się jednolita i błyszcząca, przypominająca konsystencją gęsty budyń.
Nakładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,nie za blisko,bo ptysie rosną podczas pieczenia,możemy wyciskać z rękawa cukierniczego ,lub nakładać łyżką


pieczemy w 200 stopniach ok 20-30 min w zależności od tego jak duże mamy ptysie
najważniejsze ,żeby pamiętać ,ze nie można otwierać piekarnika w trakcie pieczenia bo nam ptysie opadną


jak wystygną ptysie to przekrajamy je w poprzek i napełniamy masą karpatkową,przygotowaną zgodnie z opisem na opakowaniu,i dodajemy pokrojone owoce,po złożeniu posypujemy cukrem pudrem
Smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation