Kuchnia

Kuchnia

Kasza jaglana z warzywami

Składniki:
• ½ szklanki kaszy jaglanej
• 100 – 150 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
• 100 – 150 g brokułu (może być mrożony)
• 1 czerwona papryka
• 1 czerwona cebula
• 2 marchewki
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• ½ puszki czerwonej fasoli
• ½ łyżeczki kurkumy
• szczypta imbiru
• 1 łyżeczka czerwonej papryki
• pieprz
• sól

Ugotować kaszę jaglaną. Kaszę wsypać do garnka i chwilę prażyć, do momentu aż zacznie ładnie pachnieć (uwaga! nie przypalić kaszy :-)). Kaszę zalać gorącą wodą – kasza będzie „strzelać” należy więc użyć pokrywki do ochrony przed wyskakującymi ziarnami. Kaszę wypłukać, odlać wodę i ponownie zalać szklanką gorącej wody (kaszę jaglana gotuje się w podwójnej objętości wody). Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na minimalnym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn (trwa to ok. 10 – 15 minut). Kaszy jaglanej nie należy mieszać podczas gotowania. Jeśli okaże się, że kasza nie jest wystarczająco miękka dodać odrobinę wody i jeszcze chwilę gotować.

Warzywa pokroić. Brokuł podzielić na różyczki, paprykę, cebulę w kostkę, marchewkę w plasterki, fasolkę na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę – zeszklić. Dodać paprykę, marchew, zieloną fasolkę i dusić z odrobiną wody (ok. 50 ml) jakieś 5 – 7 minut. Dodać brokuł i czerwona fasolę i przyprawy - dalej dusić aż warzywa będą miękkie. Spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku. Do warzyw dodać ugotowaną wcześniej kaszę i całość wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation