Kuchnia

Kuchnia

Zupa krem z marchwi i soczewicy

łyżka oleju kokosowego (lub innego nadającego się do smażenia)

pół pora pokrojonego w plasterki

posiekana w kostkę nieduża cebula

3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane

3 spore marchewki pokrojone w talarki
pół niedużego selera korzeniowego pokrojonego w kostkę
dwucentymetrowy kawałek imbiru starty na tarce
płaska łyżeczka kurkumy
odrobina pieprzu cayenne lub ostrej papryki (można pominąć)
płaska łyżeczka soli morskiej
dwie trzecie szklanki czerwonej soczewicy
sok z połówki cytryny

W garnku na średnim ogniu rozgrzewam olej kokosowy. Podsmażany na nim cebulę oraz por. Gdy odrobinę się zrumienią dodajemy czosnek, imbir oraz kurkumę. Wszystko razem podsmażamy minutkę, a następnie dorzucamy marchew i selera.
Do tego samego garnka wlewamy 1,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy sól i soczewicę. Wszystko razem gotujemy, aż warzywa zmiękną.
Pozwalamy zupie przestygnąć, a następnie blendujemy na gładki krem. Doprawiamy sokiem w cytryny i pierzem cayenne.
Przed podaniem można polać zupę olejem lnianym oraz posypać zieleniną. Dobrze będą pasować również uprażone na patelni i posiekane orzechy włoskie lub pestki dyni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation