Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Mirabelkowy blog: Chleb powszedni


CHLEB POWSZEDNI
400g mąki pszennej,
100g mąki pszennej pełnoziarnistej,
10g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1,5 łyżeczki soli,
2 łyżki oliwy,
330ml mleka,
¼ łyżeczki kwasku cytrynowego,
dodatki typu słonecznik, kminek, siemię lniane,
masło do wysmarowania foremki

Mleko lekko podgrzać, dodać cukier, drożdże, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę, kwasek cytrynowy oraz mleko z drożdżami. Ręcznie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odchodziło od ścianek miski. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut, aby ciasto wyrosło.
Podłużną formę o długości ok. 30 cm wysmarować masłem. Z ciasta uformować bohenek dodając wybrane dodatki (słonecznik itp.), przełożyć go do formy, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 20 minut.
Chleb włożyć do lekko rozgrzanego piekarnika, temperaturę doprowadzić do 180 stopni C i piec przez 50 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation