Kuchnia

weganskie

Avocado Every Day: Krem czekoladowy z awokado, bananów i fig



2 małe, organiczne, dojrzałe banany
pół dojrzałego avocado
7-8 suszonych fig
8 kostek czekolady 70% kakao, wychodzi ok 40-50 g (lub innej, ciemnej czekolady dobrej jakości)
2 łyżki oleju z orzechów (u mnie z laskowych), można dodać też olej kokosowy lub inny roślinny
łyżeczka ciemnego kakao


Rozpuścić czekoladę na parze. Nie trzeba się bardzo starać, jeżeli zostaną małe cząstki nieroztopionych kostek to i tak nam się to rozetrze w blenderze. Czekolada ma być miękka.
Figi pokroić w mniejsze cząstki odkrawając twarde ogonki (jeżeli mają).
Wszystkie składniki umieścić w blenderze i utrzeć na gładki krem. Jeżeli będzie zbyt gęsty dodać jeszcze łyżkę oleju.
Jeżeli macie takie preferencje, możecie dosłodzić krem łyżką syropu klonowego czy dowolnego środka słodzącego. Uważam jednak, że banany i figi mają wystarczającą ilość słodkości i krem wychodzi idealnie zbalansowany.
Konsystencja kremu nie będzie gładka ze względu na pestki z fig. Jeżeli robicie krem dla dzieci i będzie to niektórym niejadkom przeszkadzać, to proponuje użyć daktyli, które wcześniej należy namoczyć w wodzie przez pół godziny.
Krem jest idealny do naleśników, czy pieczywa.
Należy go przechowywać w lodówce, mój wytrzymał 3 dni, ale ze względu na swoją smakową atrakcyjność. Polecam i ostrzegam, że uzależnia ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation