Kuchnia

weganskie

jadłonomia · roślinne przepisy: Wegańska sałatka jarzynowa

Składniki:
•4 ziemniaki
•2 marchewki
•1 pietruszka
•ćwiartka malutkiego selera
•1 puszka porządnie opłukanego groszku, lub 1 szklanka mrożonego groszku ugotowanego do miękkości
•1/2 kwaśnego jabłka
•4 duże ogórki kiszone
•1 cebula
•1 1/4 szklanki majonezu sojowego z tego przepisu
•2 łyżeczki musztardy
•1 łyżeczka czarnej soli *
•czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler dokładnie wyszorować i nieobierając ugotować do miękkości w osolonej wodzie.
2.W międzyczasie obrać jabłko, pokroić w bardzo drobną kostkę, następnie równie drobno pokroić ogórki kiszone i cebule.
3.Kiedy warzywa będą już ugotowane odstawić je na chwilę do przestudzenia, obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
4.Połączyć wszystkie warzywa z majonezem, dodać musztardę, sól oraz czarny pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Spróbować i doprawić do smaku dodając ewentualnie więcej soli lub musztardy, a następnie odstawić na całą noc do przegryzienia.
** Porady:

•Czarna sól, zwana też solą Kala Namak, to indyjska przyprawa o charakterystycznym, jajecznym aromacie. Nie można jej niczym zastąpić, ponieważ jest kluczowa dla sukcesu wegańskiej sałatki jarzynowej - to dzięki niej sałatka ma delikatny, jajeczny posmak, chociaż wcale nie zawiera jajek. Można używać jej także do doprawiania majonezów, past do chleba, tofucznicy i wielu innych potraw, nie kosztuje dużo i wystarczy na bardzo długo. Do kupienia w wybranych sklepach ze zdrową żywnością oraz tutaj.

•Sojowy majonez można zastąpić innym ulubionym majonezem o dobrej, płynnej konsystencji - ja jednak polecam sojowy z tego przepisu, ponieważ jest niezwykle prosty i smaczny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation