Kuchnia

Przetwory

Dyniowe specjały | Zdrowe przepisy Pauliny Styś

Składniki na przecier dyniowy:
Dynia - sam miąższ bez skórki i pestek
Cukier - kilka łyżek
Odrobinka wody

*Wcześniej przepis nie uwzględniał cukru, ale dostawałam sygnały, iż przecier szybko fermentował stąd uważam, że bezpieczniej jednak dodać kilka łyżek cukru.

Składniki na przecier dyniowo - jabłkowy:
Dynia - sam miąższ bez skórki i pestek
Jabłka (obrane, bez gniazda nasiennego) - porównywalna ilość do dyni
Odrobinka wody

Sposób przygotowania:
Do garnka wlej odrobinkę wody, wrzuć pokrojoną w kostkę dynię z cukrem lub dynię i jabłko (w zależności od rodzaju przecieru) i duś aż wszystko zacznie się rozpadać.
Zawartość garnka zblenduj na gładką masę - przelej do czystych słoiczków.
Dynię można także upiec: wydrążoną dynię przekrój na pół, a następnie na plastry o szerokości 2 - 3 cm. Plastry obierz ze skóry i ułóż na papierze do pieczenia. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 30 minut. Upieczoną dynię zmiksuj blenderem na gładkie puree z dodatkiem cukru i przełóż do słoika.
Słoiczki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką (żeby nie popękały), zalej wodą i pasteryzuj przez 20 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation