Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Szyszka Świąteczna
Pyszny blok czekoladowy podany trochę inaczej. Będzie piękną ozdobą stołu, zwłaszcza świątecznego. Na pewno zaskoczy gości :)

Składniki

3/4 kostki margaryny
3/4 szkl wody
1 szkl cukru
3 szkl mleka w proszku
4 łyżki kakao
300g herbatników
50g płatków migdałów
100g rodzynków
4 łyżki rumu

200g całych migdałów


Sposób przygotowania

1.

W garnku zagotować wodę, dodać margarynę i cukier. Gotować, mieszając, aż składniki się rozpuszczą. Dodać mleko w proszku, kakao i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Do ciepłej masy wsypać rodzynki, płatki migdałów i drobno pokruszone herbatniki. Wymieszać. Masę podzielić na 2 części i przełożyć na papier do pieczenia. Uformować mokrymi dłońmi 2 łezki a następnie zaczynając od węższej strony przyklejać migdały aby wyglądem przypominały szyszkę. Schłodzić i podawać udekorowane gałązką choinki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation