Kuchnia

kurczakowe inspiracje

Paluszki z piersi kurczaka - przepis -Przepisy - Dania główne - Kuchnia - Polki.pl

Przepis na 4 porcje:
60 dag filetów z piersi kurczaka
2 łyżki musztardy miodowej
2 jajka
5 dag mąki
10 dag tartej bułki
5 dag startego parmezanu
5 dag płatków kukurydzianych
2 ząbki czosnku
sok z cytryny
tymianek
ziołowa przyprawa do drobiu
sól
pieprz
olej do smażenia

Sposób wykonania:
Filety pokrój w paski szerokości 2–3 cm, włóż do miski. Dodaj musztardę, posyp przyprawą do drobiu, skrop sokiem z cytryny, chłodź 15 min.
Płatki wsyp do torebki i rozkrusz wałkiem. Tartą bułkę wymieszaj z parmezanem i płatkami. W misce roztrzep jajka z rozgniecionym czosnkiem, szczyptą tymianku, solą i pieprzem do smaku. Filety obtocz w mące, jajkach i bułce. Smaż po 3 min z obu stron, dosmaż na małym ogniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation